Choď na obsah Choď na menu
 


Pamiatky

Katedrála Notre-Dame: alebo zastarano Chrám Matky Božej v Paríži (po francúzsky Cathédrale Notre-Dame de Paris, hovorovo Notre-Dame) je rímskokatolícky katedrálny chrám Paríža, postavený v gotickom štýle, nachádzajúci sa v centre mesta v île de la Cité. Po požiari 15. apríla 2019 prišla o hlavnú vežu, strechu i stredoveké vitrážové okná.[1]

notre_dame_de_paris_dsc_0846w.jpg

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Louvre:, od roku 1993 Le Grand Louvre, je palácový komplex v centre Paríža, bývalé sídlo francúzskych kráľov. Leží medzi ulicami Rue de Rivoli a Place de la Concorde na pravom brehu rieky Seina.

louvre_2007_02_24_c.jpg

 

 

 

 

 

Eiffelova veža: francúzska výslovnosť /latuʀɛfɛl/, zaužívaná slovenská výslovnosť /'ai̯fɛlɔva'veʒa/ ) je kovová konštrukcia postavená na Champ de Mars v blízkosti Seiny v Paríži. V čase jej skonštruovania bola najvyššou budovou na svete. Tento rekord držala 41 rokov, pokiaľ nepostavili newyorský mrakodrap Chrysler Building. Momentálne je najvyššou stavbou v Paríži a je jeden z najznámejších symbolov sveta. Veža je pomenovaná po jej staviteľovi Gustavovi Eiffelovi.                                                                

220px-eiffel_tower_from_place_du_trocadero.jpg